De 'Winterreise' is een liederencyclus van Franz Schubert. In 2012 maakte ik een begin met de Winterreis schilderijen. Het was geen vooropgezet plan bij alle liederen een schilderij te maken. Het verhaal en de muziek bleven mij bezighouden, zodat nu, 6 jaar later, de serie bijna voltooid is.
De cyclus telt 24 liederen die gaan over de omzwervingen van de ik-persoon door een ijzig winterlandschap, een zoektocht naar herinneringen en sporen van een verloren liefde. Zijn reis lijkt een vlucht, op zoek naar een opening uit het doolhof van zijn verdriet. Soms droomt hij even weg bij zoete herinneringen, zoals in het lied 'Voorjaarsdroom'. Dan ontmoet hij in het laatste lied de man met de draailier. Een zwerver, een buitenstaander die aan de rand van het dorp zijn liederen ten gehore brengt zonder dat er een cent in het bakje komt. Wie is deze man? Het einde is open en laat de vrijheid om te kiezen.
De liederen waren het uitgangspunt en een bron van inspiratie voor mijn schilderijen en tekeningen. Ik gebruik beelden uit de omgeving die betrekking hebben op het nu. Man, vrouw, het winterlandschap, de kale lindenbomen, het grote atelierraam, de terugblik op de Kralingse Plas, de Avenue Concordia. En de Leiermann, de man met de draailier, de kunstenaar, wat is zijn rol nu? Is hij de buitenstaander die maakt wat hij wil zonder dat hij daarvan kan leven? Is hij de ondernemer die rotondes versiert en verzoeknummers draait? Of is hij de zwerver die met een laptop vol ideeën de wereld rondtrekt? Zal ik met hem meegaan? En u?

images/docs/Winterreisgedichten.pdf

Gedichten 'Winterreise' van Wilhelm Müller in Duits en Nederlands, klik op de kraai!